Herstel en versterken van contact

Post date: 26-May-2015 09:06:53

Specialisatie–opleiding Cliëntgerichte zorg voor psychosegevoelige mensen.

Organisatie: FMS Turnhout (fms-ofcourse.be) en het Pre-Therapy International Network (pre-therapy.com)

Plaats: PZ Sint-Camillus; Sint-Denijs Westrem

Data: 8 vrijdagen à 1 dag per maand van okt 2015 - mei 2016

Pre-Therapie werd ontwikkeld door prof. Garry Prouty (Chicago, USA) als contactherstellende individuele begeleiding van ernstig en langdurig psychotische mensen. Ondertussen werd deze cliëntgerichte praktijk (vooral in Europa) verder uitgewerkt en beschreven als “contactgericht werken” ten aanzien van diverse cliëntenpopulaties, in meerdere settingen en voor verschillende disciplines in de GGZ, in de zorg voor ouderen en mensen met mentale of cognitieve beperkingen. Deze opleiding wil je op een systematische manier laten kennismaken met, en laten groeien in deze manier van kijken, denken en doen.

Herstelgericht werken is helemaal ‘in’. We worden er vandaag aan herinnerd dat ook psychosegevoelige cliënten krachtige, mondige mensen zijn die graag met hulpverleners in overleg gaan over datgene wat hun werkelijk aanbelangt. Een dergelijke samenwerking is echter niet altijd gemakkelijk te bekomen, en lijkt soms zelfs onmogelijk.

Wat kunnen cliënten en hulpverleners doen wanneer het vertrouwen plots ontbreekt, of wanneer ze elkaar niet meer verstaan? Wat doe je wanneer woorden geen woorden meer lijken of zelfs geheel ontbreken? In deze opleiding reiken we je enkele handvatten aan die je helpen om ook in de moeilijkste fasen de band tussen jou en je cliënt te herstellen en/of te verstevigen.

Aanbod

Het kunnen omgaan met psychosegevoelige mensen staat centraal in deze 8-daagse vorming.

Je leert concrete richtlijnen voor de dagelijkse praktijk vanuit de cliëntgerichte therapeutische relatieprincipes en je leert een cliëntgerichte luisterhouding toepassen. Je leert het verschil tussen expressief en pre-expressief functioneren. Je leert denken en kijken in termen van contact en Prouty’s Pre-Therapeutische contactreflecties hanteren op het gepaste moment. Je ontdekt hoe deze vaardigheden bruikbaar zijn in de dagelijkse zorg en passen binnen een herstelgerichte visie.

Je formuleert eigen leerdoelen. Het verder integreren van het geleerde wordt doorheen het opleidingstraject via groepssupervisie opgevolgd.

Staf

• Dion Van Werde, klinisch psycholoog / psychotherapeut. PZ Sint-Camillus, St-Denijs Westrem. Coördinator Pre-Therapy International Network.

• Paul Dierick, dr. in de psychologie, klinisch psycholoog / psychotherapeut. PZ Duffel, gerontopsychiatrie.

• Mathias Dekeyser, klinisch psycholoog / psychotherapeut. Mobiel Team GGZ en Psychosociaal Centrum, Leuven.

• Bea Segers, hoofdverpleegkundige, PZ Sint-Camillus, St-Denijs Westrem.

Allen zijn actief lid van het Pre-Therapy International Network en Pre-Therapie trainer.

Doelgroep

Professionelen in de GGZ of sociaal werk. Vooropleiding Bachelor of Master.

Duur en formule

8 vrijdagen, gespreid over het academiejaar: van oktober 2015 tot mei 2016.

Data : 16/10; 20/11 en 4/12/2015 en 8/1 ; 5/2; 18/3; 15/4 en 27/5/2016

Kost

960 euro (KMO portefeuille kan gebruikt worden: aantal uren = 56 uur)

Inbegrepen is het Nederlandstalig boek “Pre-Therapie: cliëntgericht werken met ernstig contactgestoorde mensen” (Prouty, Van Werde en Pörtner) en een cursusmap. Wie wenst, kan ter plaatse een warme maaltijd gebruiken (vis, vlees of veggie).

Attest

Deelnemers ontvangen een attest van deelname, uitgegeven door FMS en het Pre-Therapy International Network.

Informatie & inschrijving

Aanmelden via mail bij : Paul.Dierick@ppw.kuleuven.be

Na je aanmelding krijg je meer informatie over hoe je je inschrijving kunt vervolledigen.

Organisatie & locatie

Meerdaagse vorming georganiseerd door FMS (Faculteit voor Mens en Samenleving), in samenwerking met het Pre-Therapy International Network, op locatie in het PZ Sint-Camillus, Beukenlaan 20 – 9051 te Sint Denijs Westrem. Voor een wegbeschrijving : http://www.sint-camillus.be/html/contact1.html